4 Haziran 2015 Perşembe

3-C KİM KORKAR YAZMAKTAN

 
 
8. KİTAP KOMPOSİZYONLARIMIZ
 
Ç.Asel ÖZDOĞAN
3-C, 218
Konu: İyi ve kötü kişiye göre değişir.
 
FARKLI GÖRÜŞ
            Dünyamızda, şehrimizde ve çevremizde insanlar yaşamaktadır. Bu insanların hiçbir özelliği birbirine benzemez. Hatta kardeşlerin bile. Allah tüm insanları birbirinden farklı yaratmıştır.
            Etrafımızdaki herşey iyi ve kötü üzerinden değerlendirilir ve yorumlanır. İnsan faklı olunca yorumda farklılık yaratır. Örneğin: benim uzun dediğime başka biri  kısa diyebilir. İyilik ve kötülük kişiye göre değişir. Değişmesi de doğrudur. Böylece en iyiye ulaşılır. Herkes aynı düşünseydi en iyiye en güzele ulaşılmaz. Ortalama bir durum ortaya çıkardı. İyinin de iyisi vardır. Kötünün de kötüsü vardır, cümleleri bunun için söylenmiştir. Örneklersek: kocaman bir adam küçücük bir çocuğu dövüyor. Bana göre bu davranış kötüdür. Başka birine göre çok kötüdür. Başka birine göre ise iyidir. Hak etmiştir. Bu durum iyice tartışılır ve en doğruya ulaşılır. Çünkü doğru bir tanedir.
            Karşılaştırmalar yaparak önemli olan o doğruya ulaşmaktır.
             
KİTAP ADI: İyi ve Kötü
KONU: İyi ve kötü herkes için aynı şey değildir.
İYİ, AMA KİME GÖRE?
            İyi diye bir şey var, ama neyin iyi olduğu sadece kişiye göre değil, duruma ve zamana göre de değişebiliyor. O zaman, değişen bir şey için nasıl kesin bir cevap verebiliriz ki?
            Herkes için iyi olarak kabul edilen belli başlı şeyler vardır. Yardımsever olmak, çalışkan olmak, dürüst olmak, temiz olmak gibi. Veya tam tersi herkes için kötü olan şeyler de vardır. Tembel olmak, yalan söylemek, hırsızlık yapmak, bencil olmak gibi. Fakat iyi mi kötü mü diye tam olarak ayıramayacağımız sayısız şeyler de vardır. Bunlar herkes için tabii ki aynı değildir. Hatta aynı kişi için bile duruma ve zamana göre değişebilmektedir.
            Mesela, kitabımızda Stefani’nin kafede bulduğu para gibi. Aklına gelen her çözümün hem iyi hem de kötü bir sonucu olduğunu görünce aklı oldukça karışmıştı.
            Yani bence; bizim için iyi olduğunu düşündüğümüz şeyin başkalarına da bir zararı dokunmuyorsa, o şey iyidir diyebiliriz.
BARKIN SOFUOĞLU
S. Talya DEMİR
3-C    716
Konu:  Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz?
BENİM DÜNYAM
Herkesin yaşamak istediği farklı bir dünya vardır. Çünkü herkesin istekleri ve zevkleri farklıdır.
Benim yaşamak istediğim dünya ise herkesin mutlu olduğu, herkesin eşit olduğu, rengarenk güzel bir dünyadır. Benim yaşadığım dünyada savaş olmamalı, aileler mutlu olmalı. Ama maalesef böyle bir dünyada yaşayamıyoruz. Yaşadığımız dünyada ne yazık ki savaşlar ve yoksulluk var. Savaşta babalarını, evlerini, ailelerini kaybeden çocuklar var. Benim yaşadığım dünyada savaş olmasın istiyorum. Çocukların yoksul olmasını istemiyorum. Kimse kimseye kötülük yapmasın istiyorum. Herkes kardeşçe ve arkadaşça yaşasın istiyorum.
Böyle bir dünyanın gerçek olması çok zor bir şey değil. Sadece insanların birbirini sevmesi ve saygı göstermesi yeterlidir. Herkes kendi etrafında bu şekilde davranırsa tüm dünya da barış içinde yaşamış olur.
3-C    219
 


                            İYİ VE KÖTÜ
 
 
       Yeryüzünde binlerce insan yaşamaktadır. Bu insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayınca bu iyidir ama bunu yaparken başka insanlara kötülük yapmamalılar.
 
        Mesela balıkçı ve balığı düşünelim. Balıkçının avlanıp beslenmesi iyi ama balığın yakalanması kötüdür. Bir yarışta önde gidip birinci olmak iyi sonuncu olmak ise kötüdür. Bir marangozun işinde kullandığı en kaliteli malzeme tahtadır. Tahtayı bulmak için ormandaki ağaçlar kesilir ve ormanlarımız yok olur. Yani marangozun tahta ile işini iyi şekilde yapması iyi ağaçların kesilip tahta olması ise kötüdür.
       Bu yüzden bir işi yapacaksak sadece kendimizin yararını değil başkalarına yararlımı yoksa zararlımı olduğunu baştan düşünüp yapacağımız işi yapmaya kalkışalım.
 
Doğukan Şayan 3/C 197
 
 
                                    ADI SOYAD:ECEÖZTÜRK                                                                                                                                                                                                                                                   SINIF:3-C                                                                                                                                                                                                                                            
KONU: Görünmez olma şansınız olsaydı neler yapmak isterdiniz?
GÖRÜNMAZ OLSAYDIM
Ben görünmez olsaydım dilediğim kadar oyun oynar şarkı söylerdim. İstediğim gibi dolaşıp, şakalar yapıp her kesi güldürüp ve kokutmak isterdim.
İstediğim yerleri ücretsiz seyahat edip, çeşitli tatlar tatmak isterdim. Görünmez olduğum için bana yapılacak kötülüklere karşı kendimi koruyabilirdim. Tabi ki de her kesin görünmez olunca ne yapacağı farklıdır. İyi biri iyi şeyler, kötü biri kötü şeyler yapar. Ben kötü biri olsam banka soygunu, ev gözetleme gibi şeyler yapardım. Ben iyi biriyim ve şunları yapmak istiyorum. Özgürce pasta yemek, dilediğim gibi arkadaşlarımla gezip, oyun oynamak isterdim. Tabi ki düzenli ders çalışmayı unutmazdım.
Uzun lafın kısası ben görünmez olsaydım bunları yapmak isterdim.
 
 
Konu:Görünmez olma şansınız olsaydı neler yapmak isterdiniz?


Görünmez olmayı düşleyen herkeste farklı amaçlar vardır.
 
Caddede yürürken görünmez olsaydım diye düşünmeye başladım. Ve öyle hissetmeye çalıştım. Böyle bir özelliğe sahip olsaydım, kimlerin nelere ihtiyacı olduğunu öğrenip onlara yardımcı olmayı isterdim. Herkese elimden geldiği kadar yardımcı olurdum. Böyle düşünürken babamın bilim adamı olduğu aklıma geldi bu fikrimi babama söyledim. Babam da bu fikri beğenince görünmezlik iksirini yapmaya başladık. Tam 3 ay sonra hayal artık gerçek olmuştu. Bir kaç gün sonra elim şişeye çarparak kırıldı. Babama bunu söyledim. Babam’bir şey olmaz evladım, yapılışını not almıştık’dedi. Ama yaramaz köpeğimiz jojo yerde yuvarlanırken iksirin döküldüğü yerden geçti.ve görünmez oldu. Onu göremeyince çok endişelenmiştim. Babama ne diyecektim. Kapıya doğru koşarken boyaya çarpmıştım ve jojonun üzerine dökülerek görünmeye başladı. İksirin zıttını bulmuştum. Bunu babamla paylaştım. Ben, babam ve jojo bunları kullanarak insanlara yardımcı olmaya çalıştık.

Bu şansı kullanmaya bilenlere, görünmezlik iyi bir şanstı.

                        EMİR DİRİL 3-C
                      GÖRÜNMEZ OLMA ŞANSINI YAKALAMIŞ OLSAYDIM
      Görünmez olmak ilginç olurdu.Kimsenin beni görmemesini eğlenceli ve faydalı bir biçime getiririm.Görünmez olmamın yanında bir de belli bir gücümün de olmasını isterdim çünkü olağanüstü çözümler üretirdim gücümle.
      İnsanları ve çevreyi izler,dünyayı incelerdim.Zor durumda olanlara,üzülenlere yardım ederdim.Dünyadaki yanlışlıkları ,kötülükleri düzeltirdim.Örneğin,ağlayan bir çocuk gördüğümde ona oyuncaklar alır,yanına bırakırdım.Açlara ,giyeceği olmayanlara yiyecek ve giyecek bulurum.Zorluklar yaşayan insanlara çözümler bulurdum.Çocukları eğlendirecek ,mutlu edecek sürprizler yapardım.Kesinlikle savaşları durdururdum,çevreyi korurdum,çöpleri kaldırırdım.Faydalı işler yapanlara yardım ederdim.Ağaç dikenlerle beraber ağaç diker,ödev yapan öğrencilerin ödevlerini yaparken gereken bilgilere ulaşmalarına yardım ederdim.Karşıdan karşıya geçmek isteyen engellilere ve yaşlılara destek olurdum.Hastaları iyileştirirdim.
       Görünmez olmak ,başkalarını mutlu etmemi sağlardı,bu durum beni mutlu ederdi.Barışa ve huzura katkı sağlamak güzel olurdu.

                                                                                     EMİRHAN ÇARKÇI 3-C

KONU: Görünmez Olma Şansınız Olsaydı Neler Yapmak İsterdiniz?
                               GÖRÜNMEZ DOST
Görünmez olmayı düşünmek bile beni heyecanlandırıyor.Herkesi görüyorum,duyuyorum ama kimse beni görmüyor, duymuyor.
Bir bankadayım.İşlem yapmak için sıra beklerken,bankaya maskeli soyguncular giriyor.Hemen kendimi görünmez yapıyorum.Soyguncular paraları almış,bankadan kaçmak üzereler.Tabii ki beni görmüyorlar.Aniden para torbasını soyguncunun elinden alıyorum.Soyguncu beni görmediği için neye uğradığını şaşırıyor.Boşlukta gezen bir çuval onu çok korkutuyor.Bankadan koşarak kaçıyorlar.Ben bankayı kurtarmış oluyorum.
Görünmez olmak benim için insanlara kolaylıkla yardım edebilme yöntemidir.Karnı aç birisine ona gözükmeden bir tabak yemek sunabilmek ya da zordaki bir insanın hayatını kurtarabilmek, para ile satın alamayacağımız değerlerdir.
ENDER YALÇIN 3-C


                                                        BİR DÜNYA İSTİYORUM
Huzurlu,barış dolu,güvenli ve temiz bir dünyada yaşamak istiyorum.Hayalimdeki dünyada savaşa,kavgaya ve kötülüğe asla yer yok!
         Kalbinde sevgi ve iyilik taşıyan bireylerin yaşadığı bir dünya istiyorum.Böylece insanlar birbirleri ne daha sabırlı ve hoşgörülü davranırlar. Dayanışma ve karşılıklı güvenin sağlandığı bir dünyada her zaman huzur ve mutluluk hakim olur.Hayvanların ve ağaçların  korunduğu, kimsenin aç kalmadığı ,nefes aldığımız havanın kirletilmediği, oyun oynadığımız alanların temiz ve güvenli olduğu bir dünya istiyorum.Bunların olmasını ve devamlılığını sağlayacak bilinçli nesiller yetişmesi gerektiğini biliyorum.Bu yüzden her bireyin eğitim almasını ve sevgiyle büyümesini istiyorum.Çocukların yüzünün hep güldüğü , engelliler için daha kolay bir yaşamın mümkün olduğu, kirlilikten arınmış bir dünyada yaşamak herkesi mutlu edecektir.
        Hayalimizdeki dünyada yaşamak istiyorsak barışın ve huzurun önemini sürekli vurgulamalı, el ele verip güzel işler başararak bizler de katkıda bulunmalıyız.
 
                                                                                              Işıl  Beray ODABAŞ 3-C

Kitap adı: İyi Ve Kötü
Konu : İyi ve kötü aynı şey değildir
 
Hangisi İyi? Hangisi Kötü
     İyi ve kötü herkes için aynı değildir. Bazı durumlara göre değişir .Örneğin o anki duruma, cinsiyete, zevke, duygulara, kişiye, yaşa ve başka bir çok şeye göre değişir. yalnızca bir tek iyi ve bir tek kötü yoktur.
     Yaşa göre düşünülür ise sürekli televizyonda çizgi film olması çocuk için iyidir,
ama büyük için kötüdür. Başka bir örnek verirsek yağmurlu bir gün açık havada. doğum günü yapacak bir kişi için kötüyken çiftçilik yapan biri ve uzun zaman
boyunca yağış bekleyen biri için iyidir .Sınavdan her zaman yüz gibi iyi not alan biri için seksen notu almak kötüdür. Ama hep kırk elli gibi kötü not alan biri için seksen almak iyidir .Televizyonda futbol maçı olması babamız için iyidir ama annem için kötüdür.
     Örneklerden de anlaşıldığı üzere iyi ve kötü herkes için aynı şey değildir
                                                                                                           Fatma Kumsal Öztürk
                                                                                                           3/C 204
          Konu:Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz?
          Yaşamak İstediğim Dünya
       Ben çok iyi bir dünyada yaşamak isterdim.
       Yani hiç savaşların olmadığı, dünya barışı olan,hava kirliliği veya küresel ısınma gibi
sorunlar olmayan, adaletsizlik olmayan, herkesin iyi bir hayatı olan bir dünyada yaşamak
 isterdim. Böylece kimse sıkıntı çekmezdi. Hiç kötülük olmazdı. Hiç kimse herhangi
bir sorun çekmezdi.
        Kısacası her şeyin yolunda olduğu bir dünyada yaşamak isterdim. 
                        MEHMET ALP GÜNEŞ 3-C
Nehir Moray
3/C   193
Konu:Görünmez olma şansınız olsaydı,neler yapmak isterdiniz.
                                        GÖRÜNMEZLİK
 
             Görünmez olmayı çok isterdim.Eğer görünmez olsaydım bir sürü şey yapardım.Bence görünmez olmak,çok güzel olurdu.
             Görünmez olsam,ilk olarak sinemalardaki tüm filmlere girerdim ve hepsini  izlerdim.  Fakirlere yardım ederdim.Aç çocuklara yiyecek,içecek,çikolata ve şeker dağıtırdım.Uçaklara binip,tüm dünyayı gezerdim.Dünyaca ünlü sanatçıların evlerine girer, dolaşırdım. Bu sanatçıların konserlerini izlerdim.Ayrıca ablam için üniversite sınav sorularını kaçırırdım.Disneyland’a gidip,tüm oyuncaklara binerdim.
Su kaydıraklarının hepsini dener,günlerce kayardım.Tüm oyuncakçıları gezip oyuncaklarla oynardım. Beğendiğim tüm kıyafetleri denerdim.
             Fakat tüm bunlar;güzel bir hayal olsa da bir kısmını da gerçekleştirmek,  bizim elimizdedir.Eğer çok çalışırsak bu hayalleri gerçekleştirebiliriz.
 
 
NİL DAĞTEKİN    NU: 182      3-C
 
KİTABIN ADI:  İYİ VE KÖTÜ
KONU:  GÖRÜNMEZ OLMA ŞANSINIZ OLSAYDI NELER YAPMAK İSTERDİNİZ?
YAŞASIN GÖRÜNMEZLİK
                Hayatımda en çok istediğim şeylerden biri görünmezliktir. Bir gün elime böyle bir şans gelseydi bir sürü şey yapmak isterdim.
                Yapacaklarımın en başında ülkemizde kurulması planlanan termik santrallere engel olmak gelirdi. Görünmez olduğum için termik santral projelerini kolaylıkla yok ederdim. Bilgisayardaki verilerini de yok ederek ülkemin ve dünyamızın göz göre göre kirlenmesine engel olurdum. Biraz da eğlenceli şeyler yapmak isterdim. Örneğin arkadaşlarıma hayalet şakaları yapardım. Pastanelere gidip en güzel pastaları yerdim. Ağaç kesenleri kestikleri baltalarla kovalardım. Böylece hiç kimse bir daha ağaç kesmeye cesaret edemezdi. Annemin kızdığı her şeyi yapardım. Örneğin annemin gelinliğini giymek gibi…
               Sonuç olarak buraya yazamadığım bir sürü şey daha yapmak isterdim. Görünmez olmak çok eğlenceliydi.
 
  Selin Önder 3/C 181
KONU:Görünmez olma şansımız olsaydı, neler yapmak isterdiniz?
GÖRÜNMEZ OLMANIN BÜYÜSÜ
     Merhaba arkadaşlar ben Selin. Biliyoruz ki hayatımızda görünmez olmak diye bir şey yoktur, ancak filmlerde olur.
     Ama ben olsaydım, insanlara yardım ederdim. Mesela: Bir çocuk ayağını taşa çarpıp düşerken onu yanına koşup çocuğu tutardım. Toplumda çoğu insan yardım etmez, anne yada babası yardım eder. Ama ben onlardan önce davranıp tutardım, ve ayrıca çoğu insan aile yada anne ve babasının izin vermediği şeyleri yapmak isterler ama yapamazlar. Mesela: Lunaparka gitmek.Ç oğu anne “360”diye bir oyun aletine izin vermez, ama görünmez olsaydı m yapardım
    Görünmez olsaydım bunları yapardım ama başka şeylerde yapabilirdim.Tekrar hatırlatayım görünmez olmak diye bir şey yok, sadece filmlerde olur.  Teşekkürler.
 
Konu:Nasıl bir Dünya’da yaşamak istersin?
Güzel Dünya’m
 Ben güzel temiz barış dolu herkesin sağlıklı olduğu bir dünya istiyorum.
Ben her gün televizyon gazete ve haberlerde savaş ölüm sözleri duymak istemiyorum çocuklar hep mutlu güzel bir gelecek yaşasın yollarda dilenen yoksul ve aç insanlar olmasın ben dünyada barış istiyorum. Dünyamız hep yeşil mavi olsun ,hep kuş sesleri duyulsun, hayvanlar bu temiz dünyada özgürce yaşasınlar ,sokaklarda başı boş gezen kedi ve köpekler olmasın.
        Biz çocuklar için güzel oyun alanları ve parklar olsun, her çocuk iyi bir eğitim alsın, Afrika'da çocuklar açlıktan ölmesin hastalıklar azalsın ve hepsi tedavi edilebilsin.
        Bütün bu dileklerim gerçekleşsin çünkü bu dünya hepimizin dünyamızı sevelim ve koruyalım.
                                                                                                              Zeynep Ela Aşık
                                                                                                                3-C     221
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 


 
 

 


1 yorum: